14 Eylül 2014 Pazar

Direnç Nedir?

Direncin kelime anlamı, bir şeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk göstererek akım sınırlaması yapar. Elektrik enerjisi direnç üzerinde ısıya dönüşerek harcanır. 

Direncin birimi ''Ohm'' 'dur. Ohm 'un ast katları; pikoohm, nanoohm, mikroohm, miliohm, üst katları ise; kiloohm, megaohm ve gigaohm 'dur.


Direnç Devrelerde
Devreden geçen akımı sınırlayarak belli bir değerde tutmak,
Devrenin besleme gerilimini bölüp küçülterek diğer elemanların çalışmasını sağlamak,
Hassas devre elemanlarının yüksek akımdan zarar görmesini engellemek,
Yük (alıcı) görevi yapmak ve
Isı enerjisi elde etmek gibi amaçlarla kullanılır.



Direnç Ölçümü
Direnç değeri, ohm metrenin veya multimetrenin devredeki dirence paralel bağlanması sonucu ölçülür.
Bir elektrik devresinde direnci ölçmek için her şeyden önce devrenin beslemesi kesmeli, yani direnç üzerinde herhangi bir gerilim olmamalıdır. Direnci ölçmek için multimetrenin komütatörü ( Ω ) pozisyonunda olmalıdır. Ölçüm kablolarından kırmızı olanın fişini V mA Ω prizine, siyah olanın fişini ise COM prizine takıp, direnç ölçümü, aleti devreye paralel bağlayarak yapılmalıdır.

Dijital Avometre
Dijital avometrelerde sıfırlama ayarı yapılmasına gerek yoktur. Bazı dijital avometrelerde kademe bulunmadığından direnç bağlandığında doğrudan kademeyi kendisi ayarlayarak ölçüm yapar. Kademesi olan avometrelerde ise direnç proplara bağlanır, ekranda en hassas değer okunana kadar kademe küçültülür ya da büyültülerek değer okunur. Yine okunan değer kademe ile çarpılarak direnç değeri bulunur. Dijital avometreler analoglara göre okuma kolaylığı sağlar

Analog Avometre
Analog avometre ile ölçüm yapmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ölçü aletinin sıfırlanmasıdır. Ölçü aleti ölçüm yapılacak kademeye alınır ve propları kısadevre edilir. İbrenin en sağa gittiği görülür. Genellikle en üstte, direnç skalası bulunur, burada nofset trimpotu ile ibrenin sıfır üzerine gelecek şekilde ayarı yapılır. Bu ayar her ölçümden önce mutlaka, ölçüm yapılacak kademe için yapılmalıdır. Bir diğer nokta ise direnç ölçümü yapılırken her iki proba ellerimizle dokunmamaktır. Dokunulursa özelikle yüksek değerli dirençlerin yanlış ölçülmesine neden olur.
Ölçümü yapılacak direnç propların uçlarına bağlanır. Ölçü aleti en üst kademeye alınır. İbredeki sapma mümkün derecede skalanın ortasına gelene dek kademe küçültülür. İbrede sapma yakalandığında, skaladaki değer okunup ölçü aletinin kademesi ile çarpılarak direnç değeri bulunur. Kademedeki “K” harfi 1000 anlamına gelir. Analog ölçü aletlerinde sağ taraf sıfırı, sol taraf sonsuzu gösterir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder