25 Ağustos 2014 Pazartesi

PID Kontrol Cihazı

ON/OFF, P, PI, PD veya PID olarak kullanıcı tarafından programlanabilir.PID parametre ayarları otomatik veya manuel olarak yapılabilir.Cihazlar mikrokontrolör tabanlı olarak tasarlanmış, endüstrinin her alanında kullanılan, üniversal girişi sayesinde her sisteme kolaylıkla adapte edilebilen Proses Ölçme ve Kontrol ürünüdür.   PID özelliğiyle gelişmiş ve hassas kontrol olanağına sahiptir. Otomatik özelliği sayesinde çok kısa zamanda PID parametrelerini otomatik olarak ayarlar. Programlanabilen tuş kilidi sayesinde istediğiniz  parametre guruplarına yetkisiz erişimi engelleyebilirsiniz. Başlıca kullanıldığı alanlar; tekstil, plastik, cam, ilaç, gıda, yem, petrokimya ve makina imalat sektörleridir.

24 Ağustos 2014 Pazar

İndüktif sensör

Ösilatör, bobin, tetikleyici, ve çıkış katından oluşmaktadırMnayetik alan oluşturlur.  Manyetik alan içerisinden geçen metal cismi , manyetik alan çizgilerini etkilediğinden bu tetikleyiciyi etkiler.Ve çıkış katı anahtarlanır. Metalin geçtiğini algılayıp sisteme sinyal yollar. Bu şekilde metallerin kaçar saniye aralıklarla geçtiğini tespit eder. Eğer belirlene süre içerisinde cisim geçmez ise  güvenlik amaçlı sistem durur. 
Temassız hareket sensörleri hareketi ve taşıma pistonlu, ve dönen makinalar hızı değişiklikleri algılar. Tipik uygulamalar kuyruk kasnak milleri, tahrik kasnakları, motor mili algılama ve vidalı konveyör uçuşları bulunmaktadır. -40 ile +60 C arasında çalışır. Toz, kir, ve nem geçirmeyen,Millpulse 600 sensör madencilik, agrega ve çimento fabrikaları gibi birincil endüstriler için idealdir.


Pirometri

Sıcaklığı ölçmek amacıyla kullanılan bir cihaz türüdür. Karşısına tutulan sıcak metal ya da herhangi benzer bir materyalden yayılan ısının dalga boyunu ölçerek bağlı bulunduğu bir çevirici yardımı ile sayısal bir değer olarak gösterir. Pirometre, hareket hâlindeki bir cismin sıcaklığını, o cisme temas etmeden ölçülmeyi mümkün kılar.
İki çeşit pirometre vardır;
– Toplam ışınım pirometresi
– Optik pirometre

Toplam Işınım Pirometreleri : Sıcak yüzeyden gelen ışınım, toplayıcı bir mercek veya ayna ile sıcaklığı algılayabilen bir yüzey üzerine (termoeleman, fotoelektrik eleman veya direnç termometresi) düşürülür. Bu tip cihazlarla 4000C ile 35000C arası sıcaklıklar okunabilir.

Optik pirometre : Sıcaklığı ölçülecek cisimin yaydığı ışınımla, elektrikle ısıtılmış bir lamba filamanının karşılaştırılması prensibine dayanır.

Not: Pirometreler çok yüksek sıcaklığı ölçtüğünden içindeki merceklerin zarar görmemesi için hava ve su soğutucu olarak kullanılır.




Sıcaklık Transmitteri

Sıcaklık transmitter cihazları prob’tan yani transmittere ait sıcaklık sensöründen aldığı sıcaklığın fonksiyonu olan elektrik bilgisini anlamlı olan otomasyon standart sinyallerine dönüştürür. Sensör olarak genelde PT100 –PT1000 gibi direnç değişkeni veya termokupl gibi gerilim değişkeni ürünler kullanılır. Transmitter buradan gelen lineer olmayan elektrik bilgisini, kompanzasyonlar eşliğinde doğrusallaştırır ve daha önceden sıcaklık transmitter cihazına girilmiş skala içinde oransal olarak gösterir. Örneğin, 0°C de 100ohm olan PT100 -500C /+500C skalasında sıcaklık transmitter cihazı tarafından 0-10V otomasyon standardına göre 5V olarak bildirilecektir. 
 Sıcaklık transmitter cihazlarının işlem şartlarına göre çeşitli tipleri mevcuttur. Yine örnek vermemiz gerekirse korozif bir ortam veya sıcaklığın yüksek olduğu bir yerde transmitterler sahadan uzak tutulmak istenilecektir. Bu yüzden sahada sadece sensörün bırakıldığı ve transmitterin ise zorlayıcı şartlardan uzaklaştırıldığı bir ortamda sadece gerekli elektrik beslemesi ile yalnız başına çalışabilirken saha tipi veya bir pano içerisinde gerekli sinyal dönüşümünü sağlayan ray tipi transmitterler kullanılabilinir. Proses şartlarının çok da zorlayıcı olmadığı koşullarda kafa tipi transmitterler seçilip hem ortam gürültüsünden korunabilen hem de daha üniter bir yapıya sahip olan ürünler seçilebilir.
Proses şartları  gereği termometrelerin malzeme seçimi önemlidir. Bunun nedeni seçilecek termometrede transmitter bu işin sadece bir kalemidir. Geri kalan kısım proses ortamlarında dolayı seçimde “temas malzemesi ne olacak, termowell kullanılacak mı, uzatma boyu veya daldırma boyu ne olacak, bağlantı şekli ne, gerekli sertifikalar neler?” gibi soruların cevapları bilinmesi gerekmektedir.

Termokupl (Isılçift) Genel Bilgileri

Termokupllar iki farklı metal alaşımın uçlarının kaynaklanması ile elde edilen bir sıcaklık ölçü elemanıdır. Kaynatılan nokta SICAK NOKTA, açık kalan iki uç SOĞUK NOKTA olarak adlandırılır. Termokupl sıcak nokta ile soğuk nokta arasındaki sıcaklık farkından oluşur. Sıcaklık farkına orantılı olarak soğuk nokta uçlarında mV değerlerinde gerilim üretilir. Sıcak nokta ile soğuk nokta sıcaklık dağılımı nasıl olursa olsun üretilen gerilim sıcak ile soğuk nokta arasındaki sıcaklık farkına orantılıdır.

Sıcak nokta ile soğuk nokta arasındaki sıcaklık farkı termokupl üzerinde gerilim (EMF) yaratır.Sıcak nokta sıcaklığı aynı kalmak koşulu ile soğuk nokta sıcaklığı değiştiğinde farklı sıcaklıklar okunur. Bu nedenle mV tablolarındaki değerlerde standart sağlamak için ölçülen sıcaklık karşılığı mV değerleri soğuk noktanın 0°C'de tutulması ile elde edilmiştir. Örneğin 200°C'ye karşılık gelen mV değeri, termokupllun sıcak noktası 200°C'de, soğuk nokta 0°C'de iken uç noktada ölçülen mV değeridir.

Termokupllar (Isıl çift) iki farklı metal veya alaşım tel olmasına rağmen endüstride genelde çıplak olarak kullanılmazlar. Prosesin şartları (mekanik darbeler, fiziksel ve kimyasal özellikler) göz önüne alınarak özel koruyucu kılıflar içinde kullanılır. Eleman telleri iki farklı kutuplarda olduğundan birbirlerinden seramik izolatörler ile izole edilirler.


Elektromanyetik Akış Ölçümü

Elektromanyetik akış ölçümü faraday kanununu esas alır. Elektromanyetik akış ölçer sıvıyı iletken olarak kullanır.Elektromanyetik akış ölçer seri bağlı iki bobine sahiptir. Bobin enerjilendiği zaman, sıvı etrafında akım etkisi ile bir manyetik alan oluşacaktır. Boru kenarına iki iletken elektrot sıvı akışına ve manyetik alana dik olarak yerleştirilmiştir. Boru içerisindeki sıvı akışkanın hız değişimi, manyetik alanda etki yaparak, değişimi elektrotlara iletecek, elektrotlarda ölçü aletine sinyal gönderecektir. Ölçü aletinin almış olduğu sinyalle göstermiş olduğu değişim, akış hızının değişimi ile lineer bir değişim gösterecektir.

Uygulama alanı: Elektromanyetik akış ölçerler kirli sıvılar, hamurlar, asitler, ince çamurlar ve alkaliler gibi çok çeşitli sıvıların ölçümüne uygundur. Doğruluk; sıcaklık, basınç, viskozite, yoğunluk ya da iletkenlikte ki değişkenliklerden hemen hemen etkilenmez. Ancak iletkenliğin 1microhm /cm.'den büyük olması zorunludur.


9 Ağustos 2014 Cumartesi

Lisans Bitirme Projesi, Tübitak


Tübitak:  "2209/A Üniversite Öğrencileri Yurt İçi Araştırma Projeleri Destek Programı"
Tübitak Lisans bitirme projeleri destek miktar en çok 2.500 TL

Başvuru iki dönemden oluşur;

I. Dönem           17 Şubat 2014 - 28 Mart 2014

II. Dönem          15 Eylül 2014 - 31 Ekim 2014

http://www.tubitak.gov.tr/tr/burslar/lisans/burs-programlari/2209-a

Python Pyqt5 ile Hesap Makinası

from PyQt5.QtWidgets import * from PyQt5.QtGui import * from mainUI import * from PyQt5.QtCore import * import sys # ----------------------U...